Τι να επιλέξω?

 

Η επιλογή της κατάλληλης μοτοσυκλέτας είναι μια διαδικασία που πρέπει να γινεται προσεκτικά ωστε να μην αγοράσουμε κάτι που δεν θα μας βολεύει, δεν θα μας αρέσει ή θα μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο αυτά που θα λύνει.

Μια λάθος επιλογή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την σωματική μας ακεραιότητα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων το πορτοφολι μας.

Τρία πράγματα πρέπει να λάβουμε σοβαρα υπ οψην ..

Την εξυπηρέτιση μας ( το πρέπει) ---  Τι μας αρέσει ( το γούστο μας) --- Τι μπορούμε να αγοράσουμε

 

 Λάβεται υπόψην που θα την οδηγήσεται (πόλη ή υπαιθρο), ποσο συχνα μετακινήστε με αυτήν , ποσα χιλιόμετρα κάνεται την ημερα,αν έχετε πάρκινγκ,αν θέλεται να ταξιδέυεται εκτός πόλης ή όχι, αν θέλεται κάτι ποιοτικό ή ασιάτικο, αν έχετε την απαραίτητη πείρα ή όχι,αν πρόκειτε να την οδηγεί και άλλο άτομο (παιδί, σύζυγος) ή όχι.

Επίσεις προσέξτε να υπάρχουν ανταλλακτικά και σέρβις για το μοντέλο που θα επιλέξετε.

Πάρτε κάτι που δεν θα σας δυσκολέψει οικονομικά.Πάρτε κάτι ποιοτικό.Μην αγοράσετε μόνο  παρασυρόμενοι απο το συναισθημα αλλά προσέξτε αυτό που θα πάρετε να σας είναι και εύχρηστο.

Να σας εξυπηρετεί στις ανάγκες της μετακίνησης σας αλλά ταυτόχρονα να σας αρέσει και να είναι και βολικό.

Υπαρχουν πολλές κατηγορίες μοτο .

Ασ δουμε συνοπτικά ορισμένες κατηγορίες μοτο και για ποιά χρήση κυρίως προορίζονται καθώς και τα βασικά τους θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά.

 

Παπάκια

Ειναι τα καταλληλότερα για μικρές και πολύ συχνές μετακινήσεις μεσα στην πολη κυρίως.

Ειναι τα πιο οικονομικά σε κατανάλωση καυσίμου, στα σέρβις ,στα ανταλλακτικά και στην αγορά τους.

Ο κυβισμός τους κυμαίνεται απο 50 -150 κυβικά .

Τα θετικα τους είναι

Η μεγαλη τους ευελιξία αναμεσα στα αυτοκίνητα. Ειναι ελαφρές κατατασκευές και μπορείς να τα ανεβοκατεβάζεις εύκολα στα πεζοδρόμια.Πολυ χαμηλή κατανάλωση.Φτηνά ανταλλακτικά και σέρβις.Καλή ευστάθια και ανταπόκριση στις λακούβες σε χαμηλές ταχύτητες πόλης.Βελτιώθηκαν αρκετά με την προσθήκη ιντζέκσιον, δισκόφρενων, πολύ καλών αναρτήσεων ακόμα και υδρόψυξης.Ευκολη και οικονομική βελτίωση και αναθάθμιση τους.

Τα αρνητικά τους είναι

Δεν είναι κατάλληλα για μεγάλες ταχύτητες (ανω των 80-100 χιλ/ωρα). Είναι ευάλωτα και ασταθείς στους δυνατούς ανέμους.Δεν σε προστατεύουν ικανοποιητικά απο τα νερα του οδοστρώματος και της βροχής. Κινδυνος απο τις προσπεράσεις βαρέων οχημάτων (απο τον άνεμο) οταν οδηγείται στην εθνική.Δεν είναι κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις και ταξίδια.Αν και οι τελικές τους ταχύτητες έχουν ξεπεράσει τα 120 χιλ/ώρα η ασφάλεια τους σε μεγάλη ταχύτητα δεν είναι ικανοποιητική.

Ειναι η πιο αγαπημένη κατηγορία στους νέους και όχι μόνο .Εχει γράψει ιστορία στην δεκαετία του 80-90 με μοντελα όπως το Honda C50, Yamaha Townmate , GLX, Astrea, FB, κ.α. Βαδίζει απτόηττο στο μέλλον.

SCOOTER.

 

Ειναι το Best seller των τελευταίων χρόνων και το πολυπληθέστερο είδος διτρόχου στην Ελλάδα.

Αυτόματο και χωρίς ταχύτητες ,με μεγάλους χώρους αποθήκευσης,  πολυτέλεια και ευχρηστία το πλαισιώνουν.Ανετη σέλα και μεγάλη προστασία απο το νερό, τον άνεμο. Μεγάλο ευρος ιπποδύναμης απο 50- άνω των 600 κυβ. Πολύ ωραίο στην εμφάνιση και καθαρό στην χρήση.

Τα τελευταία χρόνια τεχνολογίες όπως ABS, ιντζέκσιον, συστημα συγχρονισμένης πέδισης, δισκόφρενα, υδρόψυξη, ηλεκτικοί καθρέφτες, πλήρης οργανα ενδείξεων, παροχή ρευματος,αυτόματο άνοιγμα σελας και άλλα πολλά το έχουν κάνει αναρπαστο.

Προβλήματα που ε'ιχε στο παρελθόν ξεπεράστηκαν.

Οι μικροί τροχοι Νο 12-13 αντικαταστάθηκαν σε πολλά μοντέλα με μεγαλύτερους. Η χαμηλή ιπποδύναμη και τελική ταχύτητα αυξήθηκαν και σχεδόν έφτασαν στις μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Απολαυστική και άνετη οδηγηση και μεγάλους χώρους για το κράνος και τα ψώνια.

Ενσωματώνει τεχνολογίες που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε άλλου είδος δίτροχο.

Τα Mega scooter είναι κατάλληλα και για μακρινές εξορμήσεις.

Τα αρνητικά αυτού του είδους είναι

Το υψηλό κόστος αγοράς, συντήρισης και σέρβις.

Δεν είναι κατάλληλα για κακής ποιότητας οδοστρώματος και χωματόδρομο.Πανακριβα πλαστικά.

Ευκολο ντεραπάρισμα και αστάθια σε μοντέλα με μικρούς τροχούς. Τα ογκώδη (Mega scooter) δεν ελίσσονται ευκολα αναμεσα στα αυτοκίνητα.

Απαιτούν συχνότερη συντήρηση και αξιόπιστα ελαστικά.

Πολλοί λένε οτι το Scooter δεν θα γίνει ποτέ μηχανή.Ισος σε ορισμένους τομείς να έχουν δίκιο.

Πάντος είναι μια καλή επιλογή με μεικτό χαρακτήρα.

 

Μηχανές ON-OFF

Μοτοσυκλέτες αρκετά μεγάλου υψους και μήκους.

Πιθανόν οι πιο ασφαλείς μοτο τοσο μέσα όσο και έξω απο την πόλη.

Μια καλή απάντηση στου απαίσιους ελληνικούς δρόμους.Πολύ άνετες για ταξίδια αλλά και ασφαλείς.

Υψηλές επιδόσεις και κρατήματα ακόμα και σε χωματόδρομο.Με τα κατάλληλα ελαστικά δίνουν σιγουριά και στην πόλη.

Στα αρνητικα

Χρειάζονται χώρο για το παρκαρισμα.Δυσκολία λόγο του όγκου τους στην αναστροφή τους και στο ανεβοκατέβασμα των πεζοδρομίων.

Δεν είναι κατάλληλες για πολύ συχνές και μικρές μετακινήσεις στην πόλη (άβολες).

Εχουν συμπλέκτη και ταχύτητες και αυτό απαιτεί να έχετε εξοικίωση με τον συμπλέκτη.

Λόγο του ύψους ισος να δυσκολευτείτε εσείς ή ο επιβάτης στο ανεβοκατέβασμα (ειδικά στην αρχή ή αν δεν έχετε κάποιο ύψος)

Δυσκολία στους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα και με τις συχνές εναλλαγές ταχυτήτων.

 Μπαίνει με κάποια δυσκολία σε κλειστές και επίμονες στροφές λόγο υψους .

Πολλά μοντέλα αυτού του είδους πετάνε νερά στα πόδια όταν βρέχει.

 Κλασσικού τύπου (με συμπλέκτη)

Ειναι τα κλασικού τύπου μηχανάκια με συμπλέκτη. Αποτελούν τον προθάλαμο για εκμάθηση και αγορά μιας μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας street.

Ειναι κατάλληλη τόσο για χρήση στην πόλη όσο και στην επαρχία αν και οι συχνές αλλαγές των ταχυτήτων με συμπλέκτη την καθιστά δυσχρηστη για συχνές μετακινήσεις μέσα σε μεγαλουπόλεις.

Ειναι πολύ σταθερή και ασφαλής .

Αποτελεί το παλαιότερο είδος .

STREET (Sport street) 

 

 Ειναι μηχανές υψηλών επιδόσεων κατάλληλες για μεγάλες ταχύτητες.

Αν είναι sport street φέρουν μονή σέλα και αντιανεμικό φέρινγκ με καρίνα, μπορεί να είναι και (γυμνές)

Εχουν χαμηλά το κέντρο βάρους και μεγάλο ντεπόζιτο πάνω στο οποίο ξαπλώνει ο οδηγός ώστε να έχει το σύνολο χαμηλά το κέντρο βάρους και να μην κλειδονίζετε από τον άνεμο.Μπαίνουν εύκολα μέσα στις στροφές πλαγιάζοντας την μοτο.

Καμία άλλη κατηγορία δεν έχει τις επιδόσεις αυτής .

Θέλει αρκετή πείρα η οδήγηση της .Καλό είναι να μην είναι η πρώτη σας μοτοσυκλέτα.Προκαλέι μεγάλο ενθουσιασμό και αυτό μπορεί να οδηγήσει νεαρές και ενθουσιώδεις ηλικίες σε ατυχήματα.

Απαιτεί καλή ποιότητα οδοστρώματος, πληρες εξοπλισμό με στολή και κράνος και καλή κρίση για το που πρέπει να τρέξουμε και που όχι.

Δεν είναι τόσο ευχρηστη για συχνές και μικρές μετακινήσεις στην πόλη.Ειναι περισσότερο κατάλληλη για γούστα και συγκινήσεις παρά για εξυπηρέτηση.

Πάντος υπάρχουν και Street μεικτού τύπου (όχι καθαρές) που είναι πιο ευχρηστες με ήπια χαρακτηριστικά.

Τύπου ΤΣΟΠΕΡ

Αυτού του τύπου οι μοτοσυκλέτες αφορούν τους λάτρεις του είδους. Harley Dav.- Virago Honda Steed κ.α. αγγίζουν ψυχολογικά τον αναβάτη και συχνά ξεφεύγουν απο ένα απλό μέσο μετακίνησης.Γινονται τρόπος ζωής, λατρεία, ιδεολογία.

Οι κάτοχοι του οργανώνουν κοινωνικά φόρουμ, ομάδες, πάνε έκδρομές, κ.α.Στην Αμερική ιδεολογικά ρευματα χτίστηκαν γύρο απο αυτές.

Τα πολλα λόγια είναι περιττά ........

Πάντος απαιτούν κάποια εξικοίωση και καλό είναι να μην είναι η πρώτη σας μοτοσυκλέτα, ειδάλλος χρειάζεται προσοχή τον πρώτο καιρό για να την συνηθίσεται.

 

Τύπου  CROSS - OFF

Δεν χρειάζεται συστάσεις αυτή η κατηγορία. Μεγάλοι τροχοι με ελαστικά για χωματόδρομο.Μεγάλο υψος με ισχυρές αναρτήσεις μεγάλης διαδρομής.

Κατάλληλη για αγροτικές περιοχές,χωράφια,χωματόδρομους και γενικά ύπαιθρο.

Καταλληλη για σπορ χρηση.

Ακατάλληλη για πόλη.

Ο τύπος της έχει δώσει κάποια χαρακτηριστικά σε άλλες κατηγορίες (ON- OFF) , MOTARD  και έχει σε πολλές περιπτώσεις αναμειχθεί.

 Εκτός απο αυτούς του τύπου υπάρχουν και άλλοι τύποι που προέρχονται απο μείξη αυτών ή είναι τροποποιήσεις ώστε να εξυπηρετούν κάποιες καταστάσεις.

Touring - sport Touring

Μοτοσυκλέτες πολύ μεγαλου κυβισμού κατάλληλες για εκδρομές και ταξίδια.Εχουν μεγάλο όγκο και χώρο για αποσκευές και βαλίτσες.

© 2011 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode