Κίνδυνοι - ασφάλεια.

Είναι πολύ δυσάρεστο να γράφει κανείς για ατυχήματα και άσχημες καταστάσεις αλλά θα ήθελα να σας μεταφέρω και κάποιες δικές μου απόψεις και συμπεράσματα επί του θέματος.

 

Τα περισσότερα έχουν γραφτεί χιλιάδες φορές και όλοι μας λέμε ότι τα γνωρίζουμε, αλλά είναι κάποια σημεία που δεν τα προσέχουμε όσο πρέπει και μας αιφνιδιάζουν.

 

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι εάν εξαιρέσουμε την περίπτωση που κάποιος έρθει και πέσει επάνω μας τις περισσότερες των άλλων περιπτώσεων μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αποφύγουμε.

Δικαιολογούμαστε λέγοντας ότι ο άλλος φταίει, φταίει ο δρόμος ,η βροχή, το φανάρι κ.α.

 

Είναι άραγε τυχαίο ότι κάποιος που οδηγάει παπάκι για χρόνια χωρίς να πάθει κάτι όταν αγοράσει  μηχανή μεγάλου κυβισμού παθαίνει ατύχημα?

Είναι άραγε τυχαίο ότι το δώρο του μπαμπά ή της γιαγιάς ( μεγάλης μηχανής) στον πιτσιρικά επειδή πέρασε σε σχολή οδηγεί σε ατύχημα?

Είναι άραγε τυχαίο ότι ενώ ψιχαλίζει ο κίνδυνος πτώσης είναι μεγάλος?

 

Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

 

Το πρώτο πράγμα και το βασικότερο είναι η επαφή μας με το οδόστρωμα.

Πρέπει να βάζουμε στην μηχανή τα καλύτερα ελαστικά που να πιάνουν και σε βρεγμένο. Να βάζουμε ποιοτικές μάρκες ελαστικών (αυτές είναι 2-3) και όχι να αφήνουμε τον μάστορα να βάζει ότι τον συμφέρει .

Πρέπει όταν οδηγούμε να εξετάζουμε την κατάσταση του οδοστρώματος μήπως είναι γυαλισμένο (τριμμένο),έχει νερά ή λάδια η χώμα- χαλίκια πάνω στην άσφαλτο, φρέσκια πίσσα, ξυσμένο για στρώσιμο, λακκούβες, κοψίματα. Αν δεν ξέρουμε ή δεν βλέπουμε πως είναι τότε πάμε πολύ αργά.

Προσοχή στον πάγο.

Επίσεις την άνοιξη (απρίλιο- Μάιο) η γύρη δημιουργεί ολισθηρό προφίλ στο οδόστρωμα.

 

Το δεύτερο είναι η προσοχή στις βλακείες των άλλων.

Ξεπαρκάρουν χωρίς να κοιτάνε (δεν περνάμε κοντά στα παρκαρισμένα)

Παραβιάζουν φανάρια και STOP (πάντα κοιτάμε και δεν βασιζόμαστε ότι θα σταματήσουν)

Σταματάνε απότομα – στρίβουν χωρίς φλας (αφήνουμε απόσταση από τον μπροστινό).

Πετάγονται πεζοί ,παιδιά,παππούδες (πάμε χαλαρά στη πόλη)

Όταν περνάμε ανάμεσα στα αυτοκίνητα προσοχή μην περνάει πεζός πίσω από το αυτοκίνητο και δεν φαίνεται.

Οδηγούμε έχοντας στο μυαλό μας πάντα ότι κάποιος θα κάνει τη βλακεία.

 

Το τρίτο βασικό είναι η ταχύτητα.

Μέσα στην πόλη πάμε πάντα αργά γιατί γίνονται βλακείες.

Πρέπει να γνωρίζουμε που θα τρέξουμε και που όχι.

Πάμε τόσο ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε έγκαιρα και δεν ζορίζουμε τα ελαστικά με το φρενάρισμα (κίνδυνος διολίσθησης).

 

Το τέταρτο βασικό είναι η κατάσταση της μοτοσυκλέτα.

Το κυριότερο είναι η κατάσταση των ελαστικών, των φρένων και της μετάδοσης καθώς και τα φώτα μας-φλας.

Αυτά μπορούν να μας ρίξουν άμεσα κάτω. Αν πάθει κάτι η μηχανή και σβήσει θα μας ταλαιπωρήσει αλλά δεν θα μας ρίξει κάτω.

Τα κινέζικα θέλουν άμεση αλλαγή ελαστικών και έλεγχο στην αλυσίδα-γρανάζια,στα φρένα, στα φώτα και στις ακτίνες του τροχού.

Τα περισσότερα παρουσιάζουν προβλήματα σε αυτά τα σημεία (και σε πολλά άλλα).Γι αυτό θέλουν τακτικό έλεγχο στα συνεμπλόκ, στις βίδες στις αναρτήσεις και σε πολλά άλλα σημεία γιατί είναι επικίνδυνα.

 

Στην επαρχία

Προσέχουμε μήπως περνάνε ζώα, σκυλιά ή κοπάδια (πιθανόν να τα συναντήσουμε πίσο από στροφή).

Οι πεζοί περνάνε και δεν κοιτάζουν τα διερχόμενα οχήματα στον δρόμο, κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα παιδια θεωρούν οτι πρέπει να σταματήσουν τα οχήματα.( δεν έχουν αστική συμπεριφορά)

Αγροτικά μηχανήματα.

Σε κάποιες πόλεις πρώτα βγάζουν το μισό αυτοκίνητο απο την διασταυρωση για να βλέπουν και μετά κοιτάνε μήπως έρχεται κανείς.

 

Φοράμε πάντα καλό κράνος και το δένουμε καλά.

Η βασικότερη προστασία που μας δίνει είναι ότι μας προφυλάσσει από τα έντομα που μας σημαδεύουν κατευθείαν στα μάτια και από το χτύπημα στο κεφάλι σε περίπτωση πτώσης.

Επίσης πρέπει να φοράμε και στολή με προστατευτικά και μπότες ειδικά αν μετακινούμαστε συχνά μέσα στη πόλη ( ντελίβερι), ή κάνουμε ταξίδι εκτός πόλης.

 

Αν κάποιος είναι δικυκλιστής πολλά χρόνια αργά η γρήγορα θα έχει κάποια πτώση γι αυτό οδηγείτε  προσεκτικά και χαλαρά και μην το πιέζετε στην πόλη.

Το γκάζι είναι πάντα γλυκό γι αυτό αν θέλετε να τρέξετε βγείτε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο και πάντα με μέτρο.

 

Εάν κάποιος δεν έχει την απαραίτητη ωριμότητα, ή την υπομονή καλύτερα να μην οδηγάει μοτοσυκλέτα.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για τους κινδύνους αλλά ας περιοριστούμε σε αυτά τα βασικά εξ άλλου εδώ δεν κάνουμε μάθημα ασφάλειας στην οδήγηση.


Ο καλύτερος δάσκαλος οδήγησης είναι η ίδια η εμπειρία. (αν δεν πέσεις δεν μαθαίνεις)